cookies-varning

fredag 28 januari 2011

Whhhhaaaaaaaaagh!!!

Först får jag be om ursäkt för att det gått över en vecka sedan jag sist uppdaret. Det har varit lite förvirrat här hemma med Vård av Barn och lite annat smått och gott. Men sen när jag målat figurerna, tagit bilder och tänkt ut texten så funkade inte editeringsskriptet i Blogger. Lite smålustigt eftersom jag kör Chrome som ju är Googles webbläsare och Blogger, så vitt jag förstår, drivs av Google. Den här texten skrivs alltså i Pyttemjuks Internöt Exploder... allt för konsten. Nog babblat, till nörderierna!

En god vän högg mig i ryggen genom att ge mig en massa figurer, nämligen alla rymdorker ur 40k-startlådan "Assault on Black Reach". Inalles 28 snygga plastfigurer, inklusive en Warboss, flera Nobz, Boyz och sist men inte minst 3 snygga "Deffkoptas" -- orkiska attackhelikoptrar.


Eftersom jag spelat orker i 40k förut och har några hundra av de gamla figurerna liggande någonstans har jag varit sugen på att köpa armélistan för att kolla om det går att göra något av dem; samtidigt som jag uttryckt ett visst sug efter de nya figgarna som är mycket snyggare än mina gamla. Alltså fick jag min kompis figurer då han köpt lådan enbart för regelboken och marin-figurerna, och orkerna legat och samlat damm i hans garderob sedan dess. Alltså satt jag plötsligt inte bara med några nya "ooh shiny!"-objekt, utan jämra billiga sådana dessutom.

Alltså började jag genast plocka och limma och fila och testmåla. Jag bestämde mig för att måla dem i mestadels bruna färger, som kontrasterar fint mot deras gröna hud. (De som känner till orkisk kultur inser att de kommer att bli Snakebites, men det spelar inte så stor roll eftersom man i de senaste utgåvorna tagit bort specialregler för de olika klanerna.) För att spara tid och för att faktiskt ha en sportsmössa att få klart några figurer tänkte jag testa Army Painters "dip" på dem.


Metoden går ut på att figurerna målas i grundfärger utan skuggning och sen "doppas" i en blandning av färg och lack. Ungefär som en wash, men lackens egenskaper gör att färgen inte riktigt uppför sig som en regelrätt wash. Dessutom skyddar lacken den underliggande färgen. För att få mera kontroll lägger jag på "the dip" med en pensel istället för att doppa figurerna. Figurerna ovan är målade i tre olika nyanser av brunt -- en för byxorna, en för tröjan och en för skor och alla remmar och bälten -- för att få de att se mindre välordnade ut växlar jag runt vilken brun färg som hamnar var på de olika figurerna. Fotot är innan de dippats.


Orken till vänster har redan dippats. Som synes blir lacken blank, så man måste spraya figurerna med mattlack sen, men det lämnar jag till allra sist när baser och sånt också är klart. Den vänstra figurern fick en mörkare grön (Knarloc Green) till hudfärg, men jag tyckte det blev lite väl mörk så på de andra tre använda jag Gretchin Green istället. Vi får se hur det blir när de dippats. Jag ska nog också grundmåla figurerna med vitt i fortsättningen, "the dip" mörkar ner färgerna rejält.

Nästa batch om fyra figgar är redan skrapade och ihopsatta och väntar nu på lite uppmärksamhet. Time to go!

1 kommentar:

  1. Vilka små konstverk!! Du har väl förstoringsglas när du målar :)
    Raglanärm, ja det är en mönster teknisk detalj. Svårt att förklara, fråga sömmerskan, jag menar din fru, hon vet.

    SvaraRadera

Wayland games

Wayland Games