cookies-varning

tisdag 3 januari 2012

2011 review

Jag noterar att en massa andra bloggare lägger upp summeringar av 2011, något jag egentligen hade tänkt undvika. Det är lite som att gå till tandläkaren, man vill inte veta hur mycket hål man har och vad det kommer att kosta att laga, men man måste gå. Alltså gör jag en årskrönika för 2011, och listar vilka projekt jag gjort klart, vilka som havererade och vilka som inte ens kom igång...
Pågående projekt från 2010:

 • Fantasy-dvärgar. Då Warhammer 8 kom hösten 2010 gick jag in i 2011 med entusiasm för att måla fler dvärgar till min gamla dvärgarmé. Det blev dock bara en, Svala från Hasslefree. Jag påbörjade några fler karaktärer, men när mina motspelare började spela 40k lade jag dvärgarna på is igen.
 • Imperial Guard. Jag återupptog mitt Steel Legion-projekt -- jag hade rätt mycket metall sen förut -- och beställde en del nya figurer till det. Bl.a. köpte jag tre lådor med Shock Troopers från Wargames Factory som jag skulle konvertera till veteraner, bl.a. med diverse vapen från Forgeworld. Dessutom beställde jag en Death Corps of Kreig-eldkastare och en komissarie, också från Forgeworld. Det enda jag gjorde klart var en Sentinel och jag har inte rört projektet under 2011.
 • Zombies. Jag köpte All Things Zombie till mig själv som julklapp 2010 och började måla zombier för glatta livet. Tanken var att jag skulle kunna spela ATZ solo, men jag tröttnade på att måla ruttet kött. Fyra st. zombier målade jag klart:  ZedBilly BobConstantine och the Dude. Sen dog mitt intresse.

Summa tre gamla projekt som avstannade under 2011. Men vad ersatte dem?


Påbörjade projekt 2011:

 • Orker. Det spelades en hel del 40k under 2011. Nåja, jag spelade fler än två gånger, vilket är mycket för mig. Efter Imperial Guard kände jag för att testa hur mina orker klarat övergången till nya utgåvan, och jag skaffade både den nya arméboken och tre uppsättningar(!) från Assault on Black Reach-lådan. Under januari och februari målade jag färdigt hela tjugo orker, en nob och en Deffkopta. Det var också med de här som jag första gången började använda Army Painters dip. Därefter var det dags för en återgång till mer normala projekt som andra världskriget, men jag har då och då pysslat och plockat lite med orkerna och funderat över olika inköp. Tyvärr har jag inte satt ihop tillräckligt med figurer för att spela med dem. De är ju så många!
 • Charlie Don't Surf. CDS var det andra spelet jag köpte åt mig själv till julen 2010. Jag köpte också lite figurer i 6mm-skala, och basade upp en pluton Vietcong som jag började måla. Reglerna är briljanta, men jag är egentligen inte särskilt intresserad av Vietnam som konflikt så det hela självdog. Problemet med terrängen var nog det största skälet, inget jag redan hade passade.
 • Western Desert 1940. Jocke (med bloggen TheMiniaturesMan) ville köra ökenstrider med britter mot italienare i IABSM. Jag föreslog 6mm-skala och vi kom överens om att jag skulle fixa britterna så skulle Jocke skaffa italienarna. Sagt och handlat. För den inledande striden målade jag upp tre plutoner infanteri plus understöd i form av Boys pansarvärnsgevär, 2-pundskanoner och en drös lätta Vickers-stridsvagnar. Ett par Matildor och Cruiser-stridsvagnar tillsammans med några Bren Gun-carriers fick bli kavalleriet. Det här projektet är lite lätt vilande, vi planerar för nästa spel någon gång under 2012.
 • Operation Barbarossa. Den 22:a juni drog jag igång modellandet inför årets konventsdemospel. Vi satsade på invasionen av Sovjetunionen 1941 till IABSM. Vi valde 20mm för att kunna återanvända det mesta av tyskarna till 2010 års konventsspel. Jag målade bl.a. upp en rysk bondgård, en pluton ryskt infanteri, två T26-or, en KV2-stridsvagn, två pansarvärnskanoner och lite understöd. Officiellt är projektet avslutat, men jag har en KV1-a, två pansarvärnskanoner och lite infanteri kvar om andan skulle falla på. Vem vet vad som händer i framtiden?
 • Platoon Forward. Jag började spela Platoon Forward med mig själv, och passade på att måla upp lite amerikaner i 20mm. Spelandet avstannade i väntan på fordon, det var lite trist att bara köra med infanteri, sen tröttnade jag på att bygga fordonen och hela kampanjen avstannade. Jag har som plan att måla klart det jag har, det är lite infanteri, några jeepar, en pansarbil, en halvbandvagn och två Shermans. Får se om jag återupptar kampanjen sen, det var faktiskt riktigt roligt. En liten bonus var att jag började fixa till diverse terrängbitar mellan varje spel.
 • Saga. Det här är ett skirmish-spel under vikingatiden där man har sin hövding och hans band med tappra hedningar ute på härjartåg. Jag blev inspirerad av några artiklar i Wargames Illustrated och Wargames, Soldiers and Strategy och rotade fram lite gamla vikingar jag hade liggande. Till dags dato har jag målat nio stycken, trots att jag inte äger reglerna ens. Flera figurer är påbörjade men inte avslutade. Men det ska bli ändring på det under 2012 då jag faktiskt just precis i skrivandes stund beställt reglerna. Huka er för nordmännens raseri!
 • Tomorrow's War. Ett par kompisar köpte de här reglerna och jag beställde en liten styrka 15mm-figurer för att testa spelet. Figurerna är grundmålade och jag hoppas att få spela under 2012.
Så hur summerar jag detta då. Av de projekt som påbörjades 2011 har två stycken dött (CDS, Platoon Forward), tre går på sparlåga (Orker, Saga, Tomorrow's War) och två stycken blev faktiskt klara enligt de mål jag satte upp när jag började (Western Desert, Operation Barbarossa). Några av dem kommer faktiskt att fortsätta under 2012.

Planerade projekt 2012:
 • Saga. Regelboken är beställd som sagt var, och målet är att få klart ett 4-poängs warband, vilket är ungefär ett 30-tal figurer. Förhoppningsvis kommer jag att få spela spelet under 2012 också.
 • 6 mm Western Desert. Detta projekt ska definitivt fortsätta. Jag har mer infanteri kvar att måla och jag har köpt två paket pansarbilar. Mer terräng ska också färdigställas. Den nya versionen av IABSM utlovar många svepande pansarslag i öknen.
 • Orker. I och med att äldsta sonen fått upp ögonen för 40k känner jag mig inspirerad att fortsätta lite smått med dessa.
 • Tomorrow's War. Jag är sugen på att testa spelet. Under tiden småpysslar jag lite med figurerna mellan andra projekt mest för omväxlings skull. Något jag skulle vilja göra är att arbeta fram armélistor för Star Wars till Tomorrow's War och använda alla mina figurer från samlarfigurspelet.
 • LRDG 20mm. Detta blir 2012 års konventsdemospel. Jag ska bygga lite bilar till Long Range Desert Group, lite flygplatsbyggnader och -fordon och lite italienska flygplan. Ska bli intressant då jag inte har byggt något liknande förut.
 • Western Europe 20mm. Det här är ett slags övergripande projekt som jag ALLTID håller på med. Förra året tog det sig uttryck i Platoon Forward och lite amerikaner, under året som kommer ska jag försöka fixa klart de amerikaner jag börjat på, men sen är det mer öppet. Jag känner för att återgå till mina kanadensare, kanske bygger jag de två Churchill jag köpte förut. Lite terräng kommer jag säkerligen att fixa till.
Egentligen har jag det mesta jag behöver till ovanstående projekt. LRDG är det stora undantaget eftersom det är så pass nytt, annars är det mest lite småsaker som saknas här och var. Lite fler vikingar kan behövas, men det vet jag inte förrän jag läst regelboken som i skrivandes stund är slutsåld. Doh!

Gott nytt 2012 på er, och må era tärningar alltid slå högt! (Om ni inte spelar mot mig vill säga...)

1 kommentar:

Wayland games

Wayland Games