cookies-varning

onsdag 22 juni 2011

Operation Barbarossa

Idag, den 22:a juni, är det exakt 70 år sedan tyskland inledde sitt anfall på Sovjetunionen, kallat Operation Barbarossa.

Tyska soldater på frammarsch genom en rysk by.
Som det flesta av er säkert redan vet så ledde detta slutligen till nazityskland och Hitlers fall, då man grovt underskattat hur lång tid kampanjen skulle ta. Man trodde att man skulle kunna ta Moskva innan den ryska vintern satte in och att kriget då skulle vara över på några månader. 

I början av operationen nådde tyskarna stora framgångar då de sovietiska styrkorna var oförberedda.
Här är en utslagen lätt stridsvagn av modell T-26.
Man nådde nästan fram, faktum är att tyskarna hejdades endast några mil ifrån Moskvas förorter. Eftersom man räknat med ett snabbt krig hade man ingen vinterutrustning och många soldater frös ihjäl den vintern. 1942 var man fortfarande vid gott mod och satsade återigen på ett avgörande men stoppades vid Stalinggrad på hösten. Moskva lyckades man inte heller inta. Därefter pressades tyskarna sakta men säkert tillbaka mot nederlaget.

En tysk utkikspost i Stalinggrad. Lägg märke till den sovjetiska k-pisten och kamoflagueduken på hjälmen..

Så vart leder allt det här? Tja... det verkar som att vi kommer att spela operation Barbarossa på Stockholms Spelkonvent i september. Vi har ju en liten tradition av att spela scenarion från 70 år tillbaka i tiden (2009 var det finska vinterkriget, 2010 invasionen av Frankrike) och vi är inte så förberedda för att att spela andra intressanta händelser från 1941. Kreta saknar vi i stort sett allt till, och ökenkriget har vi ju precis börjat med. Dessutom så är mikro-skalan inte så visuellt slående på ett konvent, det är för pluttigt helt enkelt. Däremot om vi kör Barbarossa i 20mm kan vi använda i stort sett alla tyskar vi målade till Frankrike förra året. Ryssar som behöver införskaffas kan användas till större delen av resten av kriget också.

Jag har börjat lite smått med att köpa en farm i östeuropeisk stil från Miniart.

Ett bostadshus och en lada med putsade väggar och halmtak.
Lådans innehåll.
Det visar sig att det är fyra likadana formar; var och en med två laduväggar och ett halv tak. Sedan är det en extraform med ersättningsväggar. Det är alltså egentligen två lador i byggsatsen, men man byter ut två av väggarna för att göra bostadshuset. 

I framtiden tänkte jag beställa lite fler ryska hus, Pegasus har tre olika satser med timmerhus i rysk stil (som för övrigt också kan passa i finska Karelen) så att jag får ihop en liten by jag kan invadera. Sen är jag sugen på lite fler av de söta stridsvagnarna från tidiga kriget, bl.a. den tjeckiska Skodavagnen som tyskarna använde under beteckningen Panzerkampfwagen 38(t). En sån här alltså:

En rysk soldat inspekterar en övergiven tysk 38(t)-stridsvagn.
Stay tuned folks.

2 kommentarer:

  1. Lagom till att jag grävt fram min Kerr&King-ruin för att måla den till nästa spel, så kommer vi på att vi ska köra Barbarossa. Det ligger en kraschad Me262 i ruinen, så jag tror inte den passar så bra...

    SvaraRadera
  2. Men lagom tills du målat den är det 2015 och dags för Berlin! Då får du användning för din tram barricade också.

    Jag har nyss beställt en skorstensruin och en rivningskåk som ska bli bomboffer. Behövs inte heller nu...

    SvaraRadera

Wayland games

Wayland Games