cookies-varning

torsdag 13 oktober 2011

Fury of the Northmen

Arbetet med att sätta ihop en vikinga-hord lagom att plundra diverse kustbyar i England med fortgår. Träden till långskeppen är fällda och krigarna börjar samlas. Så snart isen spricker upp på vårkanten bär det av. För Oden! För Tor! Men framför allt för guld!!!

Ähum. Jo, jag har pillat och målat lite med mina vikingar som sagt. Jag hade inte tänkt köpa några fler figurer i år, men ett blister bärsärkar från Wargames Foundry slank med när en arbetskamrat shoppade loss i deras nästan ständiga 20% off-special.
Tre bärsärkar i olika stadier av målning, från vänster till höger.
Jag gillar Wargames Foundrys figurer. Företaget är ett slags systerföretag till Games Workshop då det grundades av samma grundare efter att han sålt GW till Citadel Miniatures. De ligger också i Nottingham och har tidvis anställt samma skulptörer -- Perry-tvillingarna har varit stora slitvargar genom åren. Runt 2004-2005 någon gång hände dock något och flera av deras skulptörer lämnade Wargames Foundry och bildade eget: Mark Sims bildade Crusader Miniatures, Mike Owen bildade Artizan Designs och Perry-tvillingarna bildade Perry Miniatures. Mark Copplestone hade även han arbetat för Foundry men startat eget långt tidigare.

Eftersom det ska bli mycket hud, läder och trä på figurerna grundar jag med Calthan Brown. De ser bra goda ut...
Det har gått utför för Foundry sedan dess: deras figurer har blivit dyrare och dyrare men tappat i kvalitet. De har fortfarande kvar en del av sina gamla figurer som skulptörerna ovan gjorde, men de skriver inte längre ut vem som skulpterat vilken figur tyvärr, så de är lite svåridentifierade. Jag tror det är Mark Sims som ligger bakom de här figurerna, jag tycker jag känner igen stilen då jag har en del av de fantasy-dvärgar han gjorde till Foundry samt några av de han gjorde efter att han startade eget. Tjockisen ser däremot mer ut som en Perry-figur, men jag är inte säker...


Kameran hade lite svårt att fokusera på homogent grå plast...
 Förutom Foundry-figurerna har jag limmat fler Wargames Factory-vikingar. Nu är det fyra stycken utan rustning (en har någon slags stoppad dräkt) som jag bestämde mig för att alla ge spjut och sköld. Jag har inte stor susning om vad som är bra eller inte i Saga men jag tyckte det behövdes. Spjuten är tillräckligt smäckra för att både representera kastspjut och vanliga spjut, om nu reglerna gör någon skillnad. Jag limmade fast svärd i bältet på två av figurerna, tanken är att de här ska representera "levies", eller otränade trupper med dålig utrustning. Vanliga bönder helt enkelt som av någon anledning tar till vapen. Det skulle också kunna vara unga vikingar på sin första plundringsräd som inte har råd med någon rustning, men jag valde ett flintskalligt huvud till den med vadderade rocken som jag tänkte måla med grått hår.

Men sen var det ju det här med fokus... Jake Thornton (ex-GW och som skrivit bl.a. Dwarf Kings Hold-reglerna åt Mantic) ska släppa ett spel som jag antar påminner mycket om Saga tematiskt (men kanske inte regelmässigt), men som är inspirerat av gamla grekiska sagor och myter istället.Spelet har inte kommit ut än, men går redan att förhandsboka på både Amazon och Bokus. Då ska vi se, då är det alltså fyra regelsystem som jag vill köpa inom en snar framtid: Saga, Dust Warfare (av Andy Chambers), Tomorrow's War och Tribes of Legend. Sen hörde jag precis att Rick Priestley och Allessio Cavatore ska skriva ett andra världskrigsspel åt Warlord Games... stön!

6 kommentarer:

 1. Tribes.. är en 140 kr billigare på Adlibris jfr med Bokus
  Låter intressant, vill ha rescension/provspel när den är inköpt och inlärd :-)
  Andra världskriget - vem behöver det när IABSM3 trillar ned i brevlådan snart.

  SvaraRadera
 2. Kollade inte på AdLibris, är den så billig där alltså? Amazon tar iofs bara 15 pund för den om man förbeställer den. Lönar sig att shoppa runt helt klart.

  SvaraRadera
 3. Apropå WW2-reglerna så är Rick Priestley en av mina favoritregeldesigner och jag kommer att köpa boken mest för att ha att läsa. Ska bli intressant att se om han kommer på något nytt. (Lustigt att mina två favoriter båda heter Richard i förnamn...)

  SvaraRadera
 4. Meeples & Miniatures har en Saga-battle report. Ser onekligen intressant ut, jag kanske får köpa reglerna ändå. Men får kolla igenom dina eller Thomas ex först.

  SvaraRadera
 5. Coola bärsärkar ! Har de blivit färdigmålade?

  Ang levys till SAGA... de har alltid båge eller slunga (de enda som kan ha skjut vapen i vikinga warband)...köps i grupper om 12 figurer för 1 poäng... Du får använda dina spjutbeväpnade killar som Bondis i stället som köpt i grupper om 8 figurer för 1 poäng.

  Det spelar förövrigt ingen roll vilka vapen man har på Vikingarnas Hirdmän eller Bondis, då de inte får några bonusar eller likande...

  Det enda nästrids vapnet som ger bonus är Anglo-Danish huskarlar med tvåhandsyxa... vikingar med 2 hands yxa får inte samma bonusar...

  Lycka till med Vikinga målander

  MVh Dalauppror

  SvaraRadera
 6. Fuskigt att bara danskarna får bonus för sina yxor. Nå, då får man väl ha dem för att det är snyggt...

  Tyvärr har jag - som vanligt - börjat måla andra figurer. Jag får försöka ta mig i kragen och göra klart dem när den här kristna tramshögtiden är över ;-)

  SvaraRadera

Wayland games

Wayland Games