cookies-varning

måndag 7 mars 2011

Sd.Kfz 251/10 ausf D.

För de som inte förstod titeln så står den för Sonder Kraftfahrzeug 251/10 ausfürung D. Alltså ungefär specialmotorfordon 251 modell 10 utförande D. Populärt kallad Hanomag eftersom den bl.a. byggdes av lastbilstillverkaren Hanomag.

Alla tyska fordon hade en klassificering och ett nummer, ytterligare nummer som avslöjade varianten och en bokstavskod som betyder vilken version av fordonet. Om man gjorde förbättringar ökade man på bokstaven, om man kom på en ny variant ökade man på den andra siffran och om man byggde ett helt nytt fordon ökade man på den första siffran. Enkelt.

I det här fallet är Sd. Kfz 251 en bepansrad trupptransport som byggde på ett lastbilschassi som modifierats grovt till att driva på en uppsättning larvband istället för bakhjul. Detta gav den tillräckliga terrängegenskaper för att låta infanteriet hålla jämna steg med stridsvagnarna. Tanken var att varje pansargrenadjärregemente skulle vara fullt utrustad med sådana men eftersom den var komplicerad att bygga var det i praktiken bara en bataljon per regemente, om ens det, som fick bepansrade halvbandvagnar. Resten av soldaterna fick åka vanlig lastbil istället.


Varianten /10 är ett plutonchefsfordon med förbättrad radio och den främre kulsprutan ersatt med en lätt pv-kanon. Kanonen i sig var egentligen inte mycket att hänga i julgranen då den var på ynka 37mm och var över sedan början av kriget. Å andra sidan skadade det inte att ha något man kunde slå ut andra lätta fordon eller kulsprutenästen med. Modellen är en "die-cast", d.v.s. färdigbyggd och målad och till och med delvis i metall. Tänk leksaksbil och ni är inte långt från sanningen. Men även om målningen är enkel med klara, oskuggade färger, är detaljeringen helt okej och skalenligheten bra. Så det enda jag gjort är att smutsa ner den med diverse vädringspulver och lera från Vallejo och Tamiya. Basen är ett gammalt kreditkort, brun akrylmassa och blandad flock från Gale Force 9.


Här syns modellen i aktion i helgens spel. Vi spelade ett scenario kallat Barkmann's Corner vilket baseras på en verklig händelse från Operation Cobra i juli 1944. (Googla om ni vill veta mera, finns hur mycket info som helst om det på nätet...) Halvbandvagnen gömde sig bakom en utslagen lastbil i hopp om att få in ett flankskott på de framryckande amerikanerna, men missade när det väl kom till kritan.


Man kan tycka att på det där hållet går det inte att missa, så man får väl anta att skytten måste varit nervös... eller så hade spelaren otur och rullade snake eyes på tärningarna... Returelden däremot missade inte. Stridsvagnen som brinner på bilden slogs ut av panzerfaustskott från infanteri som gömde sig i skogen bakom hanomagen. De fick ta emot en massa 76mm-granater och den tyska spelaren beslutade att de gav sig då de inte hade några panzerfaust kvar. Jag gillar spel där figurerna faktiskt kan ge sig och motståndaren måste avdela vakter för att föra fångarna bakåt.

Reglerna vi spelade heter "Chain of Command" och är en uppdaterad version av "TooFatLardies" WW1-spel "Through the Mud and the Blood". Spelet finns ännu inte ute i handeln utan vi har en speltestversion och syftet med scenariot var delvis att testa fordonsreglerna. Jag har fotat fler av figurerna jag hade med mig som jag ska lägga upp här under de kommande dagarna. Med lite tur blir det kanske till och med en liten rapport från scenariot också.

1 kommentar:

  1. Jag har bara en sak att säga:"We are not afraid of your plastic lids!"
    Nästa gång ska jag inte glömma att ta med Blinds, jag lovar.

    SvaraRadera

Wayland games

Wayland Games