cookies-varning

tisdag 15 mars 2011

Platoon Forward

Jag blev tvungen att vara hemma från jobbet med sjukt barn idag, och passade på att läsa igenom Platoon Forward igen medan sjuklingen kurerade sig i TV-soffan.

För den som missat det så är alltså Platoon Forward ett system för att variera dina spel. Den är ytterst lämpad för solospel med ett antal slumptabeller för vilket uppdrag man spelar, hur brädet ska se ut, vad som händer före eller efter striden och vilket motstånd man möter, samt mycket mycket mer. Det är inte ett spel i sig, utan är designat för att funka runtomkring ditt favoritspel. Du slår alltså fram vad som händer före och efter striden, men själva slaget får du spela som vanligt. Systemet kan även användas med två spelare för att generera striderna, men lämpar sig som sagt var mest för en ensam spelare. Perfekt för en småbarnsförälder som kanske har mycket tid när barnen somnat och maken/makan är ute på dåligheter, men inte kan ta sig iväg och spela mot någon annan.

Jag kunde inte motstå frestelsen utan började rulla fram en pluton. Först tänkte jag använda en pluton ur 12:e SS-divisionen, eftersom de var involverade i striderna runt Caen under sommaren 1944 vilka var väldigt hårda och samtidigt intressanta ur taktisk synvinkel. Problemet är att det här var en bunt indoktrinerade fanatiska 18-åringar ledda av hårdföra veteraner från 1:a SS-divisionen som härjat runt på östfronten. Med andra ord en massa brutala sällar. Nu är jag inte den som ryggar för politiskt inkorrekta saker, men de kändes inte så roliga att spela ur ren rollspelssynpunkt helt enkelt. Jag försöker ju alltid få in ett litet element av rollspel även i figurspelen, som ni vet. Mitt andra val var då att göra en brittisk pluton, eftersom det var britter som stred mot tyskarna runt Caen (eller rättare sagt kanadensare, men de var del av den brittiska armén i Normandie). Men inspirerad av vårt senaste spel (Barkmann's corner) hade jag beställt lite amerikaner, så det fick bli en amerikansk pluton.

Eftersom jag inte köpt så många amerikanska figurer än så får det bli en decimerad pluton med bara två squads. Jag tänker mig att det är en eller två dagar efter Dagen D och att de tillhör 1:a infanteridivisionen som steg iland på Omaha. Anfallstrupperna i divisionen led ungefär 30%-a förluster under landstigningen men kunde ta sina anfallsmål sent på Dagen D. Detta passar bra med att jag bara har två squads mot normala tre. Understödsvapen har de också tappat och får därför förlita sig på vad för utrustning kompaniet kan tillhandahålla. Däremot har jag gett dem full uppsättning ledare, d.v.s. plutonchef, ställföreträdande plutonchef och gruppchefer till de två grupperna. Kan vara bra att ha lite ledare att ta av... Den första jag rullade fram var plutonchefen, som alltså är huvudpersonen i vår historia, och som representerar spelaren. Resten blir "NPC", även om jag får kontrollera dem på spelbrädet blir jag tvungen att slå för deras reaktioner under olika omständigheter.


 • Plutonen leds av 2nd lieutenant Charles Ingram. Han fick personligheten liberal och motivationen wealth, samt kommer från en priviligierad bakgrund. Han blev också en nivå 3-ledare, vilket är ganska bra (det finns fyra nivåer). Jag sluter mig till att han i grunden är en bra människa som tagit värvning för att göra sin plikt. Hans familjs kontakter fick in honom på West Point och efter kriget är hans karriär som advokat redan utstakad.
 • Hans ställföreträdare är staff sergeant Andy Sipowitz. Han är corrupt och har motivationen government, d.v.s. han tror fullt och fast på etablissemanget, men har inget emot att tjäna pengar vid sidan av, lagligt eller inte lagligt. Hans föräldrar utvandrade från Polen i början av 1900-talet men han är född och uppvuxen i New York. Han är också en nivå 3-ledare, men fick temperamentet reckless i strid, vilket innebär att han är en bra ledare men tar gärna risker.
 • Chef för första grupp är corporal Richard Jenkins, som är idealistic och vars främsta motivation är position. Han är en nivå 2-ledare och även han är reckless. Jag börjar inse varför plutonen tagit så stora förluster.
 • Andra grupp leds av corporal James D. Dever som fick personligheten haughty med motivationen religion. Vidare är han en nivå 1-ledare med temperamentet bold. Hans personlighet är listad som negativ (de övriga i plutonen fick neutrala personligheter), vilket har modifikationer på tärningsslag när han ska interagera med andra karaktärer. Jag bestämmer mig för att han är från bibelbältet och har -- enligt honom själv -- en hög och oklanderlig moral. Han ser ner på de som inte når upp till hans höga ideal och predikar hellre för sina män om deras laster än lyssnar till dem. Eftersom han har herren på sin sida uppträder han orädd på slagfältet men är inte en särskilt bra ledare.  Jag har en känsla av att han inte är särskilt omtyckt av de andra i plutonen, och bestämmer mig för att den ursprungliga ledaren för andra grupp stupade i landstigningen. Alla grupperna tog ungefär lika många förluster och de överlevande från tredje grupp har fördelats på de andra två.
 • Slutligen rullade jag fram kompanichefen då det är viktigt att veta hans personlighet och inställning till plutonen. Captain Keith Middlebrock är generous med motiveringen hedonist, vilket är en lite udda kombo. Han är från en priviligierad familj och jag antar att han är en yrkessoldat och äventyrare som lever i nuet men rest runt och upplevt mycket innan kriget.
Scenen är förberedd och skådespelarna väntar i kulisserna. It's showtime!

P.S. För den som blev intresserad och vill köpa ett eget exemplar så finns den att ladda ner för det facila priset av 7 pund från TooFatLardies

3 kommentarer:

 1. Joe har startat en tråd på TMP om Platoon Forward.
  http://theminiaturespage.com/boards/msg.mv?id=224713

  SvaraRadera
 2. Ah intressant. Jag är redan igång på PF-bloggen också, rulla fram din ryska pluton vet jag. Då får du mer motivation till att spela. Låt storyn skriva sig själv under tiden. Jag har redan rullat fram första scenariot jag ska spela, men inte riktigt fått tid till själva genomförandet än.

  SvaraRadera
 3. OK, två ryssar till blev färdiga igår, fem nya är basade och ska nu grundas.

  SvaraRadera

Wayland games

Wayland Games