cookies-varning

måndag 28 november 2011

Drive my car

Har fipplat och pysslat lite i helgen. Jag försöker få klart diverse påbörjade projekt jag har liggande, t.ex. min amerikanska spaningstrupp. Så jag byggde och målade lite på min M20 och de bägge metalljeeparna.

Årets miljöbil 1944.
Jag har haft problem med färgen på fordonet. De ska vara någon konstig olivgrönbrun. Enligt uppgift ska Tamiyas Olive Drab vara närmast, och den ser fin ut på burk, men påmålad på fordonen tycker jag den är alldeles för mörk. Jag prövade Vallejos Violet Brown också vilket var lite ljusare men fortfarande alldeles för brun. Jag fick sedan tipset att ljusa upp den med okra, alltså blandade jag ut den med GW Iyanden Darksun och torrborstade alltihopa med. Det blev rätt bra och jag satte lite metall på en del kanter för att markera avskavd färg med. På bilden ser det bara brunt ut igen, men jag lovar, den är grönare i verkligheten. Kvar att göra är att måla hjulen och sen damma ner den lite. Ska smeta lite lera på insidan av stänkskärmarna också, och sedan försöka hitta en bra besättningsfigur att stoppa i tornet. På plussidan fick man med en massa väskor och annan packning man kunde limma fast lite här och var som ger den här bebodda looken.

Okänt märke till vänster, RAFM till höger.
Jag håller också på med två jeepar till spaningsstyrkan. Den ena har jag köpt begagnad och är en bepansrad variant. Den var redan målad men i bitar, och jag har målat om den då den var alldeles för grön. Den obepansrade jeepen köpte jag för ungefär 20 år sedan på Gothcon. Pansaret ska för övrigt se sådär klumpigt ut, det är en fältmodifikation som gjordes i flera förband. Däremot måste jag göra något åt vindrutan på den andra jeepen då den är alldeles för klumpig. Antagligen sveper jag in den i en presenning vilket var vanligt i fält för att inte reflexer i glaset skulle avslöja jeepens position.


Bepansrade jeepar leder en kolonn Shermans tidigt 1945

Jag vet inte om man blandade bepansrade och obepansrade jeepar, eller om de användes tillsammans med M20-pansarbilar. Men man tar vad man har, som Kajsa Warg sa. Jag är också lite skeptisk angående beväpningen, jag har läst någonstans att en 12.7mm M2-kulspruta var alldeles för tung för att sätta på en jeep, då rekylen och den höga fästpunkten kunde få jeepen att välta. Å andra sidan så har väl soldater i alla tider försökt använda alla vapen de kan få tag på.


Kulspruta? Jag har dubbla bazookas!

Ja, just ja. En tung kulspruta går nog alldeles utmärkt... Man fick faktiskt en lätt 7.62mm browning till den bepansrade jeepen som jag ska montera på när jag hittat lämplig besättning till jeepen.

Den bepansrade jeepen kom med mycket packning medan RAFM-jeepen behöver pimpas.
De är rätt trevliga, även om de inte har så många bra detaljer. Och som av en slump har Dragon släppt en byggsats pack med två bepansrade jeepar som ser väldigt bra ut. Jag är lite sugen på att köpa den istället, men jag ska åtminstone göra klart de här modellerna innan jag köper några andra.

Dubbla bazookas minsann. Var har jag sett det förut?

Eller så bygger jag den här istället som också råkade slinka ner i påsen när jag var och handlade julklappar nyligen:

Burn baby, burn!

2 kommentarer:

 1. The M2 Browning was quite common on any kind of front line Jeeps. I've also read that the recoil of the .50cal could really rock the old bird but I'm sure it wasn't enough to do the crew to much harm since it was on so many in the field.

  With the armored Jeeps, that style was almost exclusively the 82nd Airborne Division and not so much the Recon units of the Tank Divisions. Unlike the German's mindset of heavy armored cars, the Americans pretty much just called the arty in the rear and just head for the horizon and watch the steel rain fall.

  Anyway, I'd love to see that dual-bazooka in action!

  All great vehicles for fast and dirty recon duties but I do admit I like those SdKfz 234s and Pumas though!

  Brian

  SvaraRadera
 2. Didn't know that about the armoured jeeps. Thanks.

  SvaraRadera

Wayland games

Wayland Games