cookies-varning

måndag 25 juli 2011

Happiness is a warm gun

Plastic Soldier Company gjorde sitt intåg på marknaden med buller och bång för ungefär ett år sedan. Då släppte man sitt mycket prisvärda set med ryskt infanteri i 20mm, och basunerade ut att man även skulle göra tyskt och brittiskt infanteri, understödsvapen och även stridsvagnar. Allt skulle släppas i de tre populäraste figurspelsskalorna för andra världskriget, 15mm, 20mm och 28mm, och i plast, även stridsvagnarna.

De höll vad de lovade och idag finns det fyra set till ryssarna; infanteri, understödsvapen, T34-or och 45mm pansarvärnskanoner. Allt är krigsspelsvänligt utan en mängd onödiga detaljer utan att för den skull vara helt detaljlösa. Man har också passat på att göra olika varianter i samma låda, t.ex. kan man bygga två olika varianter av T34-an, medan 45mm-kanonerna kan byggas i tre varianter.

De två olika sprues man får med i låddan. Man får fyra av kanonen och två av besättningsspruen.
Som nämnts kan man bygga tre olika varianter av kanonen; en 45mm M1937 pansarvärnskanon med "normal" pipa, en 45mm M1942 pansarvärnskanon med lång pipa och en 76mm M1943 infanterikanon. Sovjet licenstillverkade kanonerna efter en tysk design men ändrade kalibern från 37mm till 45mm då man tyckte att 37mm-granaterna hade för dålig genomslagskraft. När tyskland sedan angrep sovjet insåg man snabbt att kanonen ändå var för klen varpå man försökte göra den effektivare med bl.a. längre eldrör vilket höjer utgångshastigheten på granaten. Det lyckades inte så man konverterade dem till att skjuta en 76mm spränggranat, att användas som lätt infanterikanon istället. Den vanliga pipan är den längst upp på spruen, och det är alltså den jag använt. Det torde också vara den vanligaste varianten, och hursomhelst den enda som fanns vid operation Barbarossas utbrott.

Kanonskölden och själva kanonen limmas ihop först.

Hjulen limmas fast på lavetten

Benstöden sätts fast, utan lim så att de kan justeras när figurerna ska passas in.

Kanonen trycks på plats. Lim behövs inte om man vill kunna ta isär den.
Som synes går monteringen snabbt och smärtfritt. Det är få delar vilket är berömvärt på en krigsspelsmodell, men "riktiga" modellbyggare är nog lite missnöjda. Det finns andra tillverkare som gör den här kanonen i modell, men då som mer detaljerad byggsats. De modellerna kostar ofta lika mycket för en kanon som det här paketet med fyra stycken, och då får man inte heller med någon besättning.

Detaljeringen är sparsam, t.ex. saknas sikte och riktanordningar helt. Det syns dock inte med skytten på plats.

Besättningen under byggnad. Jag sätter alltid på huvuden sist.

Färdig. Här monterad på ett kreditkort med Vallejo Base Gel.

Kanon nummer två. Besättningen är lätt konverterad för att få lite variation.

I strid försökte besättningen hålla sig bakom kanonskölden så mycket som möjligt.
Allt som allt en trevlig och prisvärd liten byggsats. Jag behövde bara två den här gången men ska nog bygga de andra också så småningom.

1 kommentar:

  1. Jag försöker hålla jämna steg med dig. Basade tio ryssar förra veckan och skulle spraygrunda dem i helgen, bara för att få den blåsigaste helgen på hela sommaren. Inget bra läge att rocka loss med sprayburk på balkongen. Och som det ser ut nu kommer det att regna ikväll. Jäkla väder!

    SvaraRadera

Wayland games

Wayland Games