cookies-varning

tisdag 16 november 2010

Sentinel! En liten tutorial

Vad heter tutorial egentligen på svenska?

Anyway, som det heter på klingande skånska, jag var ju hemma från jobbet idag med ont i foten. Med barnen på dagis var det ett ypperligt tillfälle att fortsätta måla på mina sentineler. Jag hann ju bygga klart dem till spelet igår (söndag) men inte mer än måla dem svarta. Nu var det dags att fortsätta, och jag tänkte identifiera de olika grupperna med delvis olika färgscheman. Den här sentinelen ska få ett slags urbant kamo.

Sentinelen på bilden är grundad i svart, "våtborstad" med en mörkgrå och sen torrborstad med en ljusare grå. (Det ser ut som att den ljusare grå är blå på bilderna, men skillnaden är inte så stor i verkligheten.)

 
Modellen täcks med häftmassa som maskering. Idén är att sen spreja en kamo-färg och där häftmassan är kommer det ingen färg; alltså behåller modellen sin grundfärg. Jag satsade på rätt mycket häftmassa för att få åtminstone hälften av modellen att vara gråtonad. Jag satte också små bollar av häftmassa över fönstren, emblemen och lamporna för att simulera att besättningen maskerat över dessa när de kamoflaguemålade sitt fordon.

Efter sprejningen ser det ut så här. Färgen jag använde är Army Painters Rotting Flesh basecoat. Den är lite grågröngul och tänkte att den skulle passa bra till den gråa grundfärgen.

Mer häftmassa används för att täcka över nästan allt som inte redan var täckt. På så sätt skapades små glipor,  jag tänkte nämligen spreja små svarta fält som skulle bryta upp mönstret ytterligare. Tyvärr var häftmassan svårarbetad och rätt kladdig så jag rubbade lite av den gamla häftmassan när jag satte på nytt, så mönstrena stämder inte helt överens när jag var klar.

Efter sista sprejningen var allt svart, naturligt nog. Nu var det spännande, hade metoden funkat, eller hade jag pajat en bra grundmålning totalt?

Men resultatet blev ganska bra. Observera att jag tog bort Plasmakanonen innan maskering och sprejningen, men satte tillbaka den för fotonas skull. Jag tänkte nämligen inte ha någon kamoflaguemålning alls på vapnen så kan jag använda dem till alla sentineler. Det ser konstigare ut med ett kamoflerat vapen på en okamoflerad sentinel än tvärtom. Den stora runda grå ytan på sidan av cockpit ska få en dekal senare, som noterar vagnsnumret. Det ska simulera att besättningen maskerade över märkningen när de målade dit kamoflaguet.

För att knyta ihop färgerna bättre så skuggades de ljusa områdena med en utspädd wash av Ogre Flesh. Därefter torrborstades hela sentinelen väldigt lätt med vitt.

Fönstren målades mörkblåa med en ljusblå highlight. Även vad jag antar är små sikten eller kameralinser i fronten fick en liten blå färgdutt. Jag är kass på att måla saker så att de lyser eller blänker, jag kanske försöker få till den effekten senare.

Sedan målades emblem med rent vitt, jag passade på att göra lite detaljer på plasmakanonen också, som röda och blå kablar och rödglödgade kylflänsar. De behöver en highlight till för att se varma ut. (Jag antar att det är kylflänsar på ovansidan i alla fall...)

Till sist så målade jag svart där det ska vara metall; på avgasrören, motorn bak och "stötdämparna" på benen, och torrborstade med Vallejo Gun Metal. Hydraulslangarna på benen fick också lite svart på sig, men ingen metallfärg. Däremot accentuerade jag lite kanter med metall för att simulera avskavd färg och passade på att måla vindrutetorkarna i metall också.

Allt som allt en bra dag, och jag kan nog klämma ur mig två till i morgon nu när jag har metoden klar. (Update: Frysgrader dagen efter, så ingen sprejning.) Den här sentinelen är förstås inte helt klar, basen måste ju göras något åt också. Sen funderar jag på att gå över modellen med lite rostpulver också för att får den att se lite mer sliten ut.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Wayland games

Wayland Games