cookies-varning

torsdag 2 december 2010

Black Powder, första intrycket

Jultomten, eh, brevbäraren kom med ett litet paket åt mig idag. Jag slet upp paketet likt en bullterrier attackerar en påse Frolic och fick fram boken, och vilken bok sen. Jag pratar naturligtvis om Black Powder. De trevliga människorna på Maelstrom Games var lika snabba med att skicka boken som de var billiga.


För den som inte hört talas om Black Powder är det alltså ett figurspel för perioden 1700-1900 (ungefär) som bygger på de husregler som de gamla Warhammer-guruerna Rick Priestley och Jervis Johnson använder när de spelar hemma hos tvillingarna Mike och Alan Perry i deras fantastiska spelrum med deras lika fantastiska figurer. (Perrytvillingarna är ju professionella figurskulptörer och rätt bra på att måla och göra terräng också... de lever drömmen kan man säga.) Spelet är utgivet av Warlord Games som är baserat i Nottingham precis som Games Workshop. De båda företagen har ingen koppling, mer än att Warlord Games drivs av personer som tidigare jobbat på Games Workshop -- Warlord Games ger ut historiska spel och figurer för övrigt. Dock är figurspelsindustrin såpass liten att alla känner alla nästan. Förutom att boken är skriven av Rick och Jervis är den dessutom layoutad av Paul Sawyer, mer känd som Fatbloke och redaktör för White Dwarf under början av 2000-talet.

Det första som slog mig var att boken var inbunden med hård pärm, det hade jag inte väntat mig. Sidantalet är visserligen bara runt 200 i kontrast till tegelstenen Warhammer Fantasy Battles som är på 500+ sidor, men det ger ändå ett gediget intryck. När man sen gluttar i boken så noterar man att den är i färgtryck rätt igenom, snyggt layoutad med blekgula sidor. Det är gott om bilder som visar apsnygga figurer ur Perrytvillingarnas samlingar.

Jag har inte hunnit läsa igenom reglerna än (fick de ju idag!) men texten lättas upp överallt av små faktarutor med information om tidsperioden: ibland i form av utdrag ur samtida böcker, citat från historiska personer eller exempel på utrustning. Ofta är de senare ackompanjerade av bilder på föremål ur, ja just det, Perrytvillingarnas samlingar.

Det känns som en "coffe-table book" som det heter på engelska; d.v.s. en bok som ligger framme på soffbordet när man får gäster, som man kan ta upp och läsa ett litet stycke ur eller bara bläddra medan man dricker eftermiddagskaffet. Tonen i boken är också lättsam och humoristisk; redan inledningen talar om att det här är ett spel för "gentlemän med raka ryggar och spretiga skägg [...] som vill återskapa historiska slag med hjälp av leksakssoldater", och ger rådet att man ska "vänta tills barnen somnat och låsa dörren så inga kvinnfolk kan komma in".

Men som sagt, jag har inte läst själva reglerna än. Men det kommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Wayland games

Wayland Games